Verschil beroepen

Wat is het verschil tussen een mondhygiënist en een (paro-)preventieassistent?

De mondhygiënist is in Nederland een op HBO-opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De taken die een mondhygiënist uitvoert zijn gericht op preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (=gaatjes in tanden en kiezen). De mondhygiënist voert daarnaast ook curatieve behandelingen uit. Dit zijn behandelingen gericht op genezing bij patiënten met oppervlakkige tot uitgebreide tandvleesproblematiek.

De preventieassistent is een op MBO-opgeleide tandartsassistente met aanvullende scholing. De taken van een preventieassistent zijn vooral gericht op preventie, dus het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (gaatjes in tanden en kiezen). Daarnaast voert de preventieassistent ook licht curatieve behandelingen uit maar alleen bij patiënten met oppervlakkige tandvleesproblematiek. Ook de ‘ poetsles’ bij kinderen wordt uitgevoerd door de preventieassistent.

De paro-preventieassistent heeft weer aanvullende scholing gedaan en mag patiënten behandelen met oppervlakkige tot matige tandvleesproblematiek